Wolphaertsbocht

Januari 2022 – Juni 2022

Dit specialistische werk aan de Wolphaerstbocht te Rotterdam omvatte de vervanging van circa 130 meter Ø1000 riool en de vernieuwing van de aansluiting van het vuilwaterriool op het gemaal. Een tijdelijke pompinstallatie werd geplaatst om het rioolwater naar het gemaal te leiden, waarna het Ø1000 riool op traditionele wijze werd vervangen met behulp van bemaling en sleufkist.

Om de aansluiting op het gemaal te realiseren, werd een door ons op maat ontworpen schot als effectieve afsluiting gebruikt, rekening houdend met een waterkolom van 5 meter. Na het vrijgeven van het gemaal werd het gereinigd, en met een duikploeg werd een waterdicht schot gerealiseerd bestaande uit UNP-profielen, houten schotbalken en neopreen rubber.

 

vrij gegraven gemaal
120 stekeinden in wand aansluiting gemaal

Na het overwinnen van het watergevaar werd de oude aansluiting voor het gemaal vrijgemaakt. Hiervoor moest eerst een kabelbed van hoogspanningskabels worden opgehangen. Dit was een complexe taak omdat de kabels koud op een te verwijderen verholen put lagen. Om de kabels stabiel te houden, werden ze volledig omhuld met houten platen, ondersteund en opgehangen aan stevige schotten.

Na het ophangen van de kabels werd de bestaande verholen put onder de hoogspanningskabels verwijderd door deze ter plaatse voorzichtig te slopen.
Nadat de oude rioolaansluiting was verwijderd, werden nieuwe putten geplaatst en werd een pendelbuis aangebracht. Om een stevige verbinding met het gemaal te realiseren, zijn meer dan 120 stekeinden in de wand van het bestaande gemaal ingeboord, waarbij de instortflens van de pendelbuis als één geheel in het beton is verankerd.

Uiteindelijk werd rondom de buizen en putten aangevuld met zand, vervolgens kon het schot in het gemaal met behulp van duikers verwijderd worden. Hierna kon de nieuw gerealiseerde aansluiting op het gemaal in gebruik worden genomen en werd de tijdelijke pompinstallatie verwijderd.

De toewijding, kennis en ervaring van het team zorgden ervoor dat dit project letterlijk “onder hoogspanning” volgens de voorschriften en tot volle tevredenheid van de opdrachtgever werd voltooid.

Grondwerkers
aanbrengen put